Gå til innholdet
Du er her|Lev med HS |Livsstil
Av Av Håkon Laugsand, personlig trener

HS-utbrudd kan være svært smertefulle og gi oss som rammes fysiske begrensninger. For mange kan det også være slik at fysisk aktivitet kan trigge frem utbrudd, siden områder der hud gnisser mot hud er særlig utsatt.

En god barrierekrem kan virke forebyggende under fysisk aktivitet.

Øvelser i gode perioder

Det finnes likevel fysiske aktiviteter og øvelser man kan gjøre i gode perioder, som ikke bidrar til å trigge frem utbrudd i særlig stor grad.

Er du mye plaget i armhulene, bør du unngå å gjøre aktiviteter som krever mye armbevegelse. Sykling og gåing kan være slike aktiviteter.

Er du mye plaget i lyske og underlivet, bør du forsøke å finne aktiviteter som begrenser gnissing i dette området. Romaskin kan være en fin aktivitet. Det kan også virke forebyggende å ha på seg en god treningstights som hindrer at huden i lysken og lårene gnisser mot hverandre.

Når det kommer til styrkeøvelser bør du forsøke å arbeide mest mulig sideveis, for eksempel utfall til siden og monstergange med strikk. Dette begrenser gnisningene på innside av lår og i lyske.

Svømming

For de fleste vil svømming være et godt alternativ fordi svømming i liten grad fører til friksjon på huden. du må selvfølgelig vurdere om eventuelle åpne sår og betennelser gjør at du bør vente med svømming til det er dannet en god sårskorpe. Når det er sagt finnes det også mange gode vanntette bandasjer som går an å bruke om dette føles mer komfortabelt.

Det kan være en god investering å kjøpe noen timer med en personlig trener (PT). Da hjelper PT-en deg med å sette opp et treningsprogram som fungerer for deg.

 

 


Håkon Laugsand er personlig trener. Han gir
treningstips til personer med HS.

 

Fatigue

Mange med HS sliter også med fatigue, utmattelse. Det finnes en rekke studier og forskning som viser at fysisk aktivitet er svært positivt for personer som sliter med fatigue. Lette gåturer gir energipåfyll, og styrketrening er svært viktig for å opprettholde muskelmasse siden man kanskje må være helt rolig i lengre perioder. Det er viktig å finne den riktige balansen mellom fysisk aktivitet og hvile, noe som er individuelt fra person til person.

Jeg ønsker også å nevne yoga som en god aktivitet. Her arbeider vi med rolige bevegelser og avspenning. For mange er det en super måte både å holde fysikken i gang, samt få energipåfyll. Det finnes flere former for yoga, så de fleste bør finne noe som passer.


Psoriasis- og eksemforbundet
www.hudportalen.no | Bli medlem i Psoriasis- og eksemforbundet | Mer om Hidradenitis suppurativa (HS)

Hvis du har hidradenitis suppurativa (HS), vil vi anbefale deg å melde deg inn i Psoriasis- og eksemforbundet (PEF). Dette er en interesseorganisasjon som arbeider for å bedre behandlingstilbudet og rettigheter for personer med HS og andre hudsykdommer. Som medlem i organisasjonen får du ulike medlemsfordeler. I tillegg får du tilgang til andres erfaringer og gode råd til hvordan du kan leve best mulig med diagnosen. I PEF er det også et eget HS-utvalg som administrer en egen Facebook-gruppe om HS og jobber aktivt for å bedre situasjonen for personer med denne hudsykdommen.

Nettsiden levmedhs.no er laget med støtte fra legemiddelfirmaet Boehringer Ingelheim.