Gå til innholdet
Du er her|Lev med HS |Nyttig info

Ifølge hudlege Trasyvoulos Tzellos har det i de seks månedene kommet spennende nyheter på HS-fronten.

– Dette kan ha positiv betydning for pasientene, sier han.

Thrasyvoulos Tzellos er overlege på Nordlandssykehuset (NLSH) i Bodø, og han er nasjonal koordinator for flere studier på hudlidelser. I fjor ble han valgt inn i styret til EADV (European Academy of Dermatology and Venerology), som er en internasjonal organisasjon som jobber for å utvikle best praksis innen hud og venerologi-behandling. 

Kliniske studier

Tzellos viser spesielt til kliniske studier som er gjennomført på virkestoffene secukinumab (legemiddelet Cosentyx) og bimekizumab (legemiddelet Taltz). Dette gjelder behandling med IL-17A-hemmere (Interleukin-17A-hemmere).

Interleukin-17A er en type cytokin som fremmer autoimmune og inflammatoriske prosesser. Secukinmab og bimekizumab hemmer disse prosessene ved å nøytralisere IL-17A. Cytokiner er signalmolekyler som produseres av blant annet hvite blodceller (immunceller) og spiller en viktig rolle i betennelsesreaksjoner.

– Dette betyr at det snart kan bli to nye mulige behandlinger av HS, og flere behandlinger betyr flere muligheter for våre HS-pasienter og nye legemidler å velge mellom, sier Tzellos.

I fase tre

De kliniske studiene som Tzellos viser til er kommer til fase tre i utprøving av behandlinger. Kliniske studier deles i fire faser, og i tredje fase undersøkes effekten av behandlingen på større pasientgrupper for å dokumentere de effektene som er funnet i de tidligere fasene.

HS-pasientene som deltok i studien på secukinumab hadde mindre betennelse og antall av HS-utbrudd.

– Dessuten opplevde de mindre smerter og bedre livskvalitet sammenliknet med pasienter som fikk placebo. Med andre ord tålte de behandlingen godt, forteller Tzellos.

HS-pasienter som deltok i studien om bimekizumab hadde også mindre betennelse og bedre livskvalitet enn pasientene som fikk placebo. 

– Gode nyheter

Det er forventet at begge behandlingene får grønt lys til å bli satt i gang, noe som er gode nyheter for våre HS-pasienter.

– Interessen for HS øker hvert år, og mange nye legemidler er testet mot viktige deler av patogenese (læren om hvordan en sykdom oppstår og utvikles. Red. Anm.) av for eksempel IL 36 (Interleukin 36) og IL 1 A (Interleukin-1 alpha). IL 36 er en gruppe av cytokiner som gir inflammasjonseffekt, og IL 1 A er ansvarlig for inflammasjon.

Mer informasjon

Lurer du på noe om HS? På hudportalen.no finner du mye nyttig informasjon.

Her finner du informasjon om HS på hudportalen.no 

På nettsiden levmedhs.no til Psoriasis- og eksemforbundet finner du også mye nyttig informasjon om HS.

 

 


Psoriasis- og eksemforbundet
www.hudportalen.no | Bli medlem i Psoriasis- og eksemforbundet | Mer om Hidradenitis suppurativa (HS)

Hvis du har hidradenitis suppurativa (HS), vil vi anbefale deg å melde deg inn i Psoriasis- og eksemforbundet (PEF). Dette er en interesseorganisasjon som arbeider for å bedre behandlingstilbudet og rettigheter for personer med HS og andre hudsykdommer. Som medlem i organisasjonen får du ulike medlemsfordeler. I tillegg får du tilgang til andres erfaringer og gode råd til hvordan du kan leve best mulig med diagnosen. I PEF er det også et eget HS-utvalg som administrer en egen Facebook-gruppe om HS og jobber aktivt for å bedre situasjonen for personer med denne hudsykdommen.

Nettsiden levmedhs.no er laget med støtte fra legemiddelfirmaet Boehringer Ingelheim.