Gå til innholdet
Du er her|Lev med HS |Nyttig info

I forbindelse med HS Awareness Week 2024 er leder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund og Margunn Skudal Nistad, faggruppeleder for hudsykepleiere intervjuet i Hud & Helse nr. 2 - 2024 om helhetlig sykepleie, helsepersonellkrisen og hidradenitis suppurativa (HS).


Lill Sverresdatter Larsen (t.v.) og Margunn Skudal Nistad i Norsk Sykepleierforbund.

 

Begge to frykter at helsepersonellkrisen går utover HS-pasienter og andre personer
med kroniske sykdommer.
 
– Det er allerede for lite kunnskap om sykdommen HS. Også helsepersonell kan forstå sykdommen som noen byller her og der, som kan opereres bort – altså som noe enkelt som det offentlige i framtiden ikke trenger å ta ansvar for, men henvise til private klinikker for behandling, sier forbundslederen.
 
Lederen for faggruppen for hudsykepleiere mener det er forskjellig hva slags
tilbud HS-pasienter får i de ulike helseforetakene.
 
– Jeg tror du er avhengig av at det er noen som brenner for den spesifikke sykdommen. Da blir den fremsnakket, og sykepleierne får skolering for å lære
mer om sykdommen. Men hvis du ikke har noen personer på arbeidsplassen din som tar tak i den enkelte problemstillingen, så vil den bli overkjørt av andre ting, sier Margunn Skudal Nistad.
 
Du kan lese hele intervjuet i Hud & Helse nr. 2 - 2024. Magasinet sendes ut til alle medlemmer av Psoriasis- og eksemforbundet og PEF-ung.
 
I tillegg til intervjuet med Larsen og Nistad kan du også lese hva statssekretær Karl Kristian Bekeng i Helse- og omsorgsdepartementet sier at regjeringen vil gjøre for å unngå at helsepersonellkrisen går utover kronikere.

Psoriasis- og eksemforbundet
www.hudportalen.no | Bli medlem i Psoriasis- og eksemforbundet | Mer om Hidradenitis suppurativa (HS)

Hvis du har hidradenitis suppurativa (HS), vil vi anbefale deg å melde deg inn i Psoriasis- og eksemforbundet (PEF). Dette er en interesseorganisasjon som arbeider for å bedre behandlingstilbudet og rettigheter for personer med HS og andre hudsykdommer. Som medlem i organisasjonen får du ulike medlemsfordeler. I tillegg får du tilgang til andres erfaringer og gode råd til hvordan du kan leve best mulig med diagnosen. I PEF er det også et eget HS-utvalg som administrer en egen Facebook-gruppe om HS og jobber aktivt for å bedre situasjonen for personer med denne hudsykdommen.

Nettsiden levmedhs.no er laget med støtte fra legemiddelfirmaet Boehringer Ingelheim.