Nordisk register for Hidradenitis suppurativa (HISREG) ble etablert for å bidra til bedre behandling og omsorg for pasienter med hudsykdommen hidradenitis suppurativa (HS).
Registeret er tilknyttet Hudavdelingen ved Universitetssykehuset i Nord Norge (UNN), og Anne-Marte Henriksen er faglig leder.
Også ofte andre andre sykdommer
– Hva vet vi i dag om genetikk og HS? Hvor arvelig er denne diagnosen?
– Vi tror at genetikk har en viktig rolle for utvikling av HS, da studier viser at cirka 40 prosent av pasientene har andre i familien med HS. Man regner med at omtrent fire prosent av befolkningen har HS. Dersom noen i familien har HS, er risikoen mye større. Særlig gjelder det for de som får HS tidlig, for eksempel i barneskolealder har familiemedlemmer med HS. Vi ser også at pasientene ofte har andre sykdommer, som for eksempel revmatisk leddsykdom eller inflammatorisk tarmsykdom.
– Forskes det i dag på genetikk og HS?
– Ja, det gjør det, og man har funnet noen genmutasjoner som utpeker seg.
– Hva kan kunnskap om genetikk på denne diagnosen bety for behandlingen av
den?
– Dersom man finner en genmutasjon som man kan behandle direkte, vil det kunne ha stor betydning.
Arv spiller trolig en rolle
– HS er en ganske ukjent sykdom. Kan det derfor være at mange arver sykdommen,
men at man ikke vet at den er gått i arv?
– Mange har nok levd med sykdommen i skjul, spesielt de som har byller i underliv. Mange har dessuten ikke fått stilt diagnosen, til tross for at de har vært hos lege og fått behandling. Vi har fått henvist mange pasienter som har vært hos leger som har tolket dette som tilfeldige abscesser.