Gå til innholdet
Du er her|Lev med HS |Livsstil
Av Av Eldrid Oftestad

Nylig fortalte Mona Grorud Sørensen fra Ler i Trøndelag til VG at kosthold ble redningen for hennes diagnose hidradenitis suppurativa (HS).

– Hva slags kosthold hjalp deg? 

– Det var et kosthold som fremmer de gode tarmbakteriene og skaper en god tarmflora. Ren mat, fermentert mat og drikke. Jeg drikker for eksempel en del kombucha, og jeg har fjernet nesten all form for halvfabrikata fra kosten. Jeg drikker mye mindre melk og bruker urkornsmel fremfor vanlig hvetemel i brød og bakst. Urkornsmel har en mye bedre glutenforbindelse enn vanlig mel. Jeg har også kuttet kraftig ned på karbohydrater, men ikke så mye at jeg vil kalle det lavkarbo. Så det er heller smartkarbo. 

Googlet og leste

– Hvordan kom du frem til at du ville endre kostholdet?

– Jeg satt og ventet på legetime på hudavdelingen ved St. Olavs hospital i Trondheim og leste i et ukeblad. Der var det en reportasje om lege Berit Nordstrand og hennes tanker og erfaringer om temaet. Jeg dro hjem og googlet og leste mer og fant ut at dette skulle jeg teste før jeg sa ja til å begynne med medisinen Neotigason. Etter bare noen uker merket jeg stor bedring, og i dag er jeg nærmest symptomfri. Da jeg startet var jeg på alvorlighetsgraden Hurley 3, og det var kronisk betent flere steder på kroppen.

– Hvorfor tror du det hjalp?

– Studier og forskning viser at det er en tett sammenheng mellom tarmfloraen og immunforsvaret. Med en dårlig tarmflora blir immuncellene «feilprogrammerte», mener de som forsker på dette. I tillegg fører dårlig tarmflora til det som kalles «lekk tarm», og giftstoffer fra tarmen føres ut i kroppen og skaper ulike problemer. Det skal sies at dette er et kontroversielt tema og det er stor uenighet i forskermiljøet om disse tingene. Ikke vet jeg – jeg bare vet at ved å legge om kostholdet etter disse teoriene, har jeg fått et helt nytt liv. 

Kardio- og styrketrening

– Prøvde du andre ting enn kosthold?

– I takt med at man endrer kostholdet, får man også mer energi. Og når de smertefulle symptomene på HS avtar, er det enda bedre. En konsekvens av endringen var jo at jeg også gikk ned i vekt og alt føltes mye lettere – også trening. I dag trener jeg tre-fem økter i uka, både kardio- og styrketrening. 

– Hvordan har du det i dag?

– Jeg holder meg fremdeles til kostholdet mitt. Jeg merker på kroppen med en gang jeg har skeiet ut, som for eksempel at jeg har tydd til glutenspekka kjøpebrød om jeg ikke har bakt selv. Da popper små betennelser ut. Det er egentlig ikke så vanskelig. Jeg pleier å si: Å ha HS er hardt. Å legge om kostholdet er hardt. Velg din hardhet. Når jeg vet at valget står mellom store, betente byller og mat som er bra for magen (og kroppen) er ikke valget så vanskelig. Det er egentlig ikke så mange grep som trengs, og man trenger heller ikke legge om over natta, men ta det gradvis. 

 

 

– Hvilke råd vil du gi andre som lurer på å endre på kostholdet for å finne ut om det hjelper på hudsykdommen?

– Mitt råd er å lese seg opp på temaet. Berit Nordstrand har mye info på nettsiden sin, samt har gitt ut flere bøker om temaet. Hun arrangerer også nettkurs for de som ønsker hjelp til å legge om. Boka «Sjarmen med tarmen» er også bra. Det er også lurt å fokusere på alt det gode man kan spise og ikke tenke så mye på det du ikke kan spise. Mange bruker økonomi som et argument. Sunn mat er dyrt. Ja, det er nok dyrere enn billig pasta (som er full av raske karbohydrater), men når man samtidig kutter ned på dyre halvfabrikataprodukter, på godis, brus og burger, så er sluttsummen cirka lik. Jeg bruker ikke mer penger på mat nå enn før. Og som jeg sa tidligere, ta et skritt av gangen. Jeg startet med å «avsukrifisere» meg. Jeg holdt meg knallhardt unna alt som smakte søtt (også kunstig søtning og frukt) i ei uke. Da mister du mye av den «cravinga», som gjør at man hiver innpå en sjokolade eller annen usunn mat. 

 

Dette intervjuet sto på trykk i Hud & Helse nr. 2 - 2021, medlemsbladet til Psoriasis- og eksemforbundet

Foto: iStock og privat

 


Psoriasis- og eksemforbundet
www.hudportalen.no | Bli medlem i Psoriasis- og eksemforbundet | Mer om Hidradenitis suppurativa (HS)

Hvis du har hidradenitis suppurativa (HS), vil vi anbefale deg å melde deg inn i Psoriasis- og eksemforbundet (PEF). Dette er en interesseorganisasjon som arbeider for å bedre behandlingstilbudet og rettigheter for personer med HS og andre hudsykdommer. Som medlem i organisasjonen får du ulike medlemsfordeler. I tillegg får du tilgang til andres erfaringer og gode råd til hvordan du kan leve best mulig med diagnosen. I PEF er det også et eget HS-utvalg som administrer en egen Facebook-gruppe om HS og jobber aktivt for å bedre situasjonen for personer med denne hudsykdommen.

Nettsiden levmedhs.no er laget med støtte fra legemiddelfirmaet Boehringer Ingelheim.